Seuraa Taloushallintoliitto

Verkkokaupan arvonlisäverouudistuksen käyttöönotto siirtyy kesään 2021

Uutiset   •   Kesä 01, 2020 15:34 EEST

​Verkkokaupan arvonlisäverouudistuksen käyttöönottoa on päätetty lykätä koronaepidemian vuoksi. Uudistuksen jälkeen verkkokauppias voi käyttää ns. arvonlisäveron eritysjärjestelmää. Käyttöönotto siirtyy puolella vuodella ja tapahtuu 1.7.2021 alkaen. Lykkääntyminen ei aiheuta kansallisia lakimuutoksia. EU-säännöksiä ei ole vielä viety arvonlisäverolakiimme. Lakiesitys annettaneen ensi syksynä.

Arvonlisäveroilmoituksen uusi tietosisältö ei vähentäne lisäselvityspyyntöjen määrää

Uutiset   •   Touko 29, 2020 10:41 EEST

Yrityksiltä aiotaan edellyttää aiempaa yksityiskohtaisempia tietoja arvonlisäveroilmoituksellaan vuoden 2022 alusta lähtien. Taloushallintoliiton arvion mukaan muutos on toteutettavissa kohtuullisen sujuvasti pk-yritysten kirjanpitojärjestelmiin. Laajempi ilmoitussisältö ei kuitenkaan vähentäne lisäselvityspyyntöjen määrää. Muutos merkitsee yrityksille lähinnä lisäkustannuksia siirtymävaiheeseen.

Verojen maksujen käytön yksinkertaistamiselle laajaa kannatusta

Uutiset   •   Touko 28, 2020 10:21 EEST

Yritykset ja yrittäjät ovat kokeneet hyvin hankalaksi nykyisen verojen maksu- ja palautusjärjestelmän, jossa eri viitteillä tehdyt maksut kohdistuvat verojen maksuksi eri järjestyksessä. Verohallinto esitteli joulukuussa 2019 uudistusehdotuksia ja järjesti niistä kyselytutkimuksen, jota Taloushallintoliittokin jakoi. Kyselyn tuloksista ilmenee, että uudistukselle on laajaa kannatusta.

Ravintoloiden tukipaketti läpi eduskunnassa – uusia velvoitteita tilinpäättäjälle ja tilintarkastajalle

Uutiset   •   Touko 26, 2020 16:21 EEST

​Eduskunta on tänään 26.5.2020 hyväksynyt ravintola-alan tukipaketin – uudelleentyöllistämisen tuen ja hyvityksen toiminnan rajoittamisesta. Esitystä muutettiin eduskuntakäsittelyn aikana eräiltä osin. Esimerkiksi uudelleentyöllistämisen tukea voi saada myös vuokratyövoiman käyttöön. Hyvitystä ei saa käyttää voitonjakoon. Laki sisältää myös liitetietovelvoitteen ja velvoitteita tilintarkastajille.

Hallitus antoi esityksen listaamattomien yhtiöiden osakeannin verotuksesta

Uutiset   •   Touko 22, 2020 13:01 EEST

Hallitus antoi 20.5.2020 ehdotuksen, jonka toteutuessa listaamattomien osakeyhtiöiden henkilöstöanti voitaisiin toteuttaa ilman tuloveroseuraamuksia, jos merkintähinta on vähintään yhtiön nettovarallisuuden perusteella osakkeelle verotuksessa laskettun matemaattisen arvon suuruinen. Tilikauden päättymisen ja osakeannin välillä tapahtuneet oman pääoman muutokset otettaisiin arvostuksessa huomioon.

Hallitus antoi esityksen arvonlisäveron takaisinlainauksesta

Uutiset   •   Touko 20, 2020 18:24 EEST

Hallitus antoi tänään 20.5. lakiesityksen arvonlisäveron takaisinlainauksesta. Se on tarkoitus toteuttaa veron maksujärjestelynä. Verohallinto maksaisi 1/2020 – 3/2020 erääntyneet verot pyynnöstä takaisin ja niistä tehtäisiin maksuohjelma. Lainalle perittävä korko olisi 3 prosenttia. Samaa korkoa on tarkoitus soveltaa myös muihin huojennettuihin maksujärjestelyihin, joita on keväällä haettu.

Yritysten koronatuet – kirjanpito ja verotus

Uutiset   •   Touko 08, 2020 13:08 EEST

Yrityksille ja yrittäjille myönnetään parhaillaan tukia koronaepidemian vuoksi. Tässä katsaus tällä hetkellä käytössä oleviin tukiin ja niiden käsittelyyn kirjanpidossa ja verotuksessa.

Osa elinkeinon- ja maataloudenharjoittajista saanut virheellisiä verotuspäätöksiä

Uutiset   •   Touko 06, 2020 16:43 EEST

Osa elinkeinonharjoittajista ja maataloudenharjoittajista on saanut virheellisen verotuspäätöksen. Joissakin tapauksissa verotuslaskennasta on puuttunut edellisen vuoden nettovarallisuustieto, jolloin ansiotulo- ja pääomatulo-osuuden laskenta on mennyt väärin. Virheellisen päätöksen saaneiden ei tarvitse olla virheen takia yhteydessä Verohallintoon. Verohallinto korjaa virheen oma-aloitteisesti.

Verojen maksujärjestelykorkoon, velkojen ulosottoon ja konkurssimenettelyyn väliaikaisia muutoksia

Uutiset   •   Touko 05, 2020 14:04 EEST

Verojen maksujärjestelykorko alennettiin seitsemästä prosentista määräajaksi neljään prosenttiin. Velkojen ulosottomenettelyyn säädettiin lievennyksiä määräajaksi, ja ulosottomiehille velvollisuus aktiivisesti kertoa ulosottovelallisille näistä lievennyksistä. Velkojalta poistettiin määräajaksi oikeus hakea velallinen konkurssiin konkurssiuhkaisen maksukehotuksen eli ns. kasipäiväisen avulla.

Veroilmoitus, tilinpäätös ja yhtiökokous – muuttuneet määräpäivät koronaepidemian vuoksi

Uutiset   •   Huhti 29, 2020 17:18 EEST

Huomenna 30.4.2020 vahvistetaan poikkeuslaki (HE 45/2020), jolla pidennetään tilinpäätösten laatimisajankohtaa ja yhtiökokousten pitoajankohtaa väliaikaisesti. Verohallinto on puolestaan aiemmin myöntänyt yhteisöjen ja yhteisetuuksien veroilmoitusten jättöaikaan kuukauden pidennyksen. Seuraavassa katsaus määräajoista, joita veroilmoitusten, tilinpäätösten ja yhtiökokousten osalta voi noudattaa.