Seuraa Taloushallintoliitto

Muista tuloverotuksen oikaisuvaatimusaikojen merkittävä lyheneminen

Uutiset   •   Marras 18, 2020 10:45 EET

Oikaisuvaatimus vuoden 2017 tuloverotuksesta on tehtävä viimeistään 31.12.2020. Loppuvuoden kiireissä on syytä muistaa määräajan merkittävä lyhentyminen tuloverotuksessa. Määräaika on lyhentynyt kolmeen vuoteen, ja sen laskeminenkin alkaa entistä aikaisemmin eli verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Vuotta 2017 edeltävien vuosien verotukseen sovelletaan vielä aiempia määräaikoja.

Verohallinnon OP:n tili poistuu käytöstä 30.11.2020

Uutiset   •   Marras 05, 2020 17:38 EET

Verohallinnon OP:n tili poistuu käytöstä 30.11.2020. Verot tulee joulukuun alusta lähtien maksaa Verohallinnon Danske Bankin ja Nordean tileille. Mikäli OP:n tilinumero on tallennettu esim. yrityksen verkkopankkiin tai monipankkiohjelmaan, numero on huomattava vaihtaa esim. lokakuulta maksettavaa arvonlisäveroa varten.

Kirjanpitolautakunnalta lausunto ravintola-alan koronatuen käsittelyyn

Uutiset   •   Syys 30, 2020 10:18 EEST

Kirjanpitolautakunta on 29.9.2020 julkaissut omaehtoisen lausunnon ohjeistukseksi ravintola-alan koronatuen kirjapitokäsittelyä varten. Ravintola-alan koronatuki perustuu viime toukokuun lopulla annettuun lakiin (403/2020), joka sisältää kaksi tukielementtiä – uudelleentyöllistämistuen ja hyvityksen toiminnan rajoittamisesta. Lausunto antaa ohjeet viimeksi mainitun tuen käsittelyyn.

Arvonlisäveroilmoituksen tietosisällön muutoksiin aikalisä

Uutiset   •   Elo 28, 2020 12:58 EEST

Verohallinto lykkää alv-ilmoituksen laajennetun tietosisällön käyttöönottoa ilmeisesti ainakin vuodella. Alunperin käyttöönoton piti tapahtua vuonna 2022, mutta nyt tähtäimessä on vuosi 2023 tai mahdollisesti vielä tätä myöhempi ajankohta.

Esitys arvonlisäveron takaisinlainauksesta hyväksyttiin eduskunnassa

Uutiset   •   Kesä 22, 2020 16:34 EEST

Eduskunta hyväksyi 22.6.2020 lakiesityksen (HE 74/2020) arvonlisäveron takaisinlainauksesta. Lainaus toteutetaan Verohallinnon tekemänä maksujärjestelynä. Korko aleni eduskuntakäsittelyn aikana 2,5 prosenttiin. Tällä kompensoidaan sitä, että korko juoksee alkuperäistä veron eräpäivää seuraavasta päivästä, vaikka rahat ovat olleet valtion kassassa ja palautuvat yritykselle vasta heinäkuussa.

Verohallinto päivitti ohjeen osinkotulon verotuksesta

Uutiset   •   Kesä 04, 2020 17:22 EEST

Verohallinto on 27.5.2020 päivittänyt ohjetta osinkotulon verotuksesta. Ohjetta oli tarve päivittää muun muassa uuden oikeuskäytännön ja osakeyhtiöiden sekä eräiden muiden yhteisöjen tulolähdejaon poistumisen vuoksi.

Uusi vuosi-ilmoitusvaatimus kuljetus- ja vuokrauspalveluita välittäville yrityksille

Uutiset   •   Kesä 03, 2020 12:18 EEST

Kuljetuspalveluiden sekä huoneistojen ja kiinteistöjen vuokrauspalveluiden välittävien yritysten on annettava Verohallinnolle vuosi-ilmoitus niistä välittämistään palveluista, joissa maksut kulkevat välittäjän kautta. Ensimmäisen kerran vuosi-ilmoitus annetaan viimeistään 1.2.2021 vuodelta 2020 välitetyistä maksuista. Ala odottaa Verohallinnon tarkempaa ohjetta ilmoituksen tietosisällöstä.

Verkkokaupan arvonlisäverouudistuksen käyttöönotto siirtyy kesään 2021

Uutiset   •   Kesä 01, 2020 15:34 EEST

​Verkkokaupan arvonlisäverouudistuksen käyttöönottoa on päätetty lykätä koronaepidemian vuoksi. Uudistuksen jälkeen verkkokauppias voi käyttää ns. arvonlisäveron eritysjärjestelmää. Käyttöönotto siirtyy puolella vuodella ja tapahtuu 1.7.2021 alkaen. Lykkääntyminen ei aiheuta kansallisia lakimuutoksia. EU-säännöksiä ei ole vielä viety arvonlisäverolakiimme. Lakiesitys annettaneen ensi syksynä.

Arvonlisäveroilmoituksen uusi tietosisältö ei vähentäne lisäselvityspyyntöjen määrää

Uutiset   •   Touko 29, 2020 10:41 EEST

Yrityksiltä aiotaan edellyttää aiempaa yksityiskohtaisempia tietoja arvonlisäveroilmoituksellaan vuoden 2022 alusta lähtien. Taloushallintoliiton arvion mukaan muutos on toteutettavissa kohtuullisen sujuvasti pk-yritysten kirjanpitojärjestelmiin. Laajempi ilmoitussisältö ei kuitenkaan vähentäne lisäselvityspyyntöjen määrää. Muutos merkitsee yrityksille lähinnä lisäkustannuksia siirtymävaiheeseen.

Verojen maksujen käytön yksinkertaistamiselle laajaa kannatusta

Uutiset   •   Touko 28, 2020 10:21 EEST

Yritykset ja yrittäjät ovat kokeneet hyvin hankalaksi nykyisen verojen maksu- ja palautusjärjestelmän, jossa eri viitteillä tehdyt maksut kohdistuvat verojen maksuksi eri järjestyksessä. Verohallinto esitteli joulukuussa 2019 uudistusehdotuksia ja järjesti niistä kyselytutkimuksen, jota Taloushallintoliittokin jakoi. Kyselyn tuloksista ilmenee, että uudistukselle on laajaa kannatusta.