Ohita
​Kirjanpitäjät ennustavat laajaa konkurssiaaltoa pk-sektorille

Tiedote -

​Kirjanpitäjät ennustavat laajaa konkurssiaaltoa pk-sektorille

Lähes joka kolmas pk-yritys Suomessa on jo vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa ja joka viides pk-yritys on vaarassa ajautua konkurssiin koronakriisin takia, kertoo Taloushallintoliiton 16.–19.4. tekemä kysely kirjanpitäjille. Kyselyyn vastasi yli tuhat kirjanpitäjää tilitoimistoissa ja taloushallinnon palvelukeskuksissa.

Pk-yrityksistä 38 % on jo hakenut tai tulee hakemaan avustuksia ja lainoja koronavirusepidemian aiheuttaman kriisin takia. Tämä tarkoittaa käytännössä yli 100 000 tukihakemusta seuraavien kuukausien aikana. Sama määrä yrityksiä on hyödyntänyt tai tulee hyödyntämään Verohallinnon tarjoamia joustoja. Yli 60% kirjanpitäjistä on kuitenkin sitä mieltä, että valtion tukitoimet eivät ole riittäviä yksinyrittäjille ja 1–5 henkilön pienyrityksille.

Kirjanpitäjät ovat epävarmoja siitä, pitäisikö rajoitustoimia enää jatkaa. Pk-yritysten kirjanpitäjistä 40% kannatti jatkamista, mutta 37%:n mielestä rajoituksia pitäisi jo purkaa taloudellisten vaikeuksien ja siitä aiheutuvien välillisten ongelmien takia. Vastaajista 23% ei osannut sanoa, kumpi olisi parempi vaihtoehto.

Kirjanpitäjät näkevät asiakkaidensa yrityksen taloudellisen tilanteen ja pystyvät parhaiten arvioimaan tilanteen vakavuuden yritysten kassaan tulevista ja lähtevistä suorituksista. Taloushallintoliitto suosittelee Suomen hallitukselle nopeita lisätoimia pk-yritysten tukemiseksi ja konkreettisia askeleita rajoitusten purkamiseksi, jotta vältetään pk-sektorin taloudellisista vaikeuksista suoraan ja välillisesti aiheutuvat tragediat yhteiskunnassamme.

Aiheet


Taloushallintoliitto pähkinänkuoressa

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen yritysten ja yhteisöjen valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 800 auktorisoitua taloushallinnon yritystä. Jäsenyritykset hoitavat 150 000 suomalaisen pk-yrityksen ja yhteisön taloushallintoa.

www.taloushallintoliitto.fi

Yhteyshenkilö/-t

Jari Seppä

Jari Seppä

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja 050 348 1064
Riikka Hirsimäki

Riikka Hirsimäki

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, viestintä ja julkaisut 050 307 0890

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen toimialajärjestö.

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 800 auktorisoitua taloushallinnon yritystä. Jäsenyritykset hoitavat 140 000 suomalaisen pk-yrityksen ja yhteisön taloushallintoa.

Taloushallintoliitto
Salomonkatu 17 A 11. krs
00100 Helsinki