Ohita
Yhteispohjoismainen standardihanke yritysten vastuullisuusraportoinnille käynnistetty

Uutinen -

Yhteispohjoismainen standardihanke yritysten vastuullisuusraportoinnille käynnistetty

Vuodesta 2017 vastuullisuusraportointi on ollut pakollista suurille yrityksille koko EU-alueella. Suomessa asiasta on säädetty Kirjanpitolain 3a-luvussa.

Myös moni pieni yritys tuottaa tai aikoo tuottaa vastuullisuusraportointia jossakin laajuudessa, vaikka siihen ei ole olekaan lakisääteistä pakkoa. Syitä on monia:

  • Yrityksen johdolle tai omistajille vastuullisuuskysymykset ovat tärkeä arvo
  • Yrityksen rahoittajat edellyttävät vastuullisuusraportointia
  • Yrityksen asiakkaat edellyttävät vastuullisuusraportointia toimittajiltaan – esimerkiksi oman vastuullisuusraportointinsa tarpeisiin
  • Yritys kokee sen markkinoinnillisesti hyödylliseksi olkoon kyse kuluttaja tai yritysasiakkaista

Moni suuryritys on kokonaan tai osin ulkoistanut vastuullisuusraportoinnin käytännön toteutuksen esimerkiksi suurimmille tilintarkastusyhteisöille. Niille se on kannattavaa liiketoimintaa. Myös monille tilitoimistoille vastuullisuusraportoinnin tuottaminen omille pk-asiakkailleen voi olla mielekäs uusi palvelu.

Suomen, Ruotsin ja Norjan taloushallintoalan liitot ovat käynnistäneet yhteisprojektin, jonka tarkoituksena on luoda standardimalli pk-yrityksen vastuullisuusraportointiin. Standardi tekee vastuullisuusraportoinnin konkreettisemmaksi ja helpommaksi pk-yrityksille ja niitä palveleville tilitoimistoille. Standardin ensimmäisen version julkaisutavoite on helmikuu 2021.

Lue lisää standardihankkeesta sivulta www.nsrs.eu

Tilisanomista löydät myös ytimekkään artikkelin vastuullisuusraportoinnista: https://tilisanomat.fi/kirjanpito/siirtyyko-yritys...

Myös julkishallinto pohtii yritysvastuulain säätämistä. Lue Työ- ja elinkeinoministeriön raportti: https://tem.fi/-/oikeudellinen-selvitys-konkretiso...

Yhteyshenkilö/-t

Eeva Lyytinen

Eeva Lyytinen

Kehitysasiantuntija Tilitoimiston laatu ja osaaminen 050 549 5086
Janne Fredman

Janne Fredman

Johtava asiantuntija, taloushallinto Tilisanomat-lehden päätoimittaja 050 597 0223

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen toimialajärjestö.

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 800 auktorisoitua taloushallinnon yritystä. Jäsenyritykset hoitavat 140 000 suomalaisen pk-yrityksen ja yhteisön taloushallintoa.

Taloushallintoliitto
Salomonkatu 17 A 11. krs
00100 Helsinki