Ohita

Uutinen -

Verojen maksujen käyttöä halutaan yksinkertaistaa – osallistu ja vaikuta!

Verohallinto haluaa muuttaa hyvin hankalaksi koettua verojen maksu- ja palautusjärjestelmää, jossa eri viitteillä tehdyt maksut kohdistuvat verojen maksuksi eri järjestyksessä. Nyt osa maksuista käytetään vanhentumispäivän mukaisessa järjestyksessä ja osa eräpäivän mukaisessa järejestyksessä. Lisäksi maksut voivat tulla käytetyiksi veroihin, jotka erääntyvät vasta tulevaisuudessa.

Verohallinnon ehdotusten mukaan kaikki maksut käytettäisiin eräpäivien mukaisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan eikä maksuja enää käytettäisi tulevaisuudessa erääntyviin veroihin.

Uudistuksilla on tarkoitus poistaa ongelmia, joita on syntynyt, kun maksajat eivät ole pystyneet hahmottamaan eri viitteillä tehtyjen maksujen käyttölogiikkaa. Lisäksi erilaisten palautusvaihtoehtojen vuoksi yrittäjien on ollut vaikea hahmottaa, mitkä maksut palautuvat automaattisesti ja mistä palautuksista pitää tehdä palautuspyyntö.

Verohallinnon luonnostelemien ehdotusten mukaan käyttämättömiä maksuja varten olisi vastaisuudessa olemassa yksi yhteinen käyttämättömien hyvitysten tili, josta maksuja käytettäisiin yhdenmukaisesti eri verojen maksuksi sitä mukaa kun ne erääntyvät. Omia maksuja ei palautettaisi enää automaattisesti, vaan asiakkaan pitäisi pyytää käyttämättömien maksujen palauttamista.

Myös verojen palautuksia käytettäisiin verojen maksuksi eräpäivien mukaisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan. 

Vastaisuudessa ennakonpalatukset maksettaisiin heti verotuksen päättymisen jälkeen viikkopalautuksina. Kaikkia palautuksia varten olisi kaksi palautusvaihtoehtoa: joko kaikki palautukset palautetaan automaattisesti tai kaikki palautukset jäävät odottamaan seuraavaksi erääntyviä veroja. Jälkimmäisen vaihtoehdon valinnan jälkeen voisi vielä pyytää erikseen, että palautus maksetaan.

Olemme erittäin tyytyväisiä, että Verohallinto on ryhtynyt toimiin järjestelmän uudistamiseksi. Yrittäjät ja taloushallinnon ammattilaiset ovat vaatineet ymmärrettävämpää ja selkeämpää viitteiden käyttöä sekä maksujen käyttölogiikkaa – ja me olemme vieneet viestiä. Tähän viestiin on nyt vastattu ja järjestelmää on tarkoitus uudistaa.

Jotta järjestelmästä tulee käyttäjien tarpeiden mukainen, toivomme, että tutustut Verohallinnon ehdotuksiin ja annat kommenttisi. Alla olevan linkin avulla saat avattua kyselyn, jonka yhteydessä on Verohallinnon esittelyvideot ehdotuksista.

Linkki Verohallinnon kyselyyn ja esittelyvideoihin:

https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/b8a9a3bc-709b-49cd-86f3-b07394c99335?displayId=Fin1893803

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Janne Fredman

Janne Fredman

Taloushallinnon johtava asiantuntija Tilisanomat-lehden päätoimittaja 050 597 0223
Markku Ojala

Markku Ojala

Verotuksen johtava asiantuntija 050 586 7973

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon yritysten valtakunnallinen toimialajärjestö

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja taloushallinnon palveluja tarjoavien yritysten valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 600 auktorisoitua taloushallinnon yritystä ja palvelukeskusta sekä 50 yhteistyöjäsentä. Yli puolet suomalaisista yrityksistä käyttää Taloushallintoliittoon kuuluvaa tilitoimistoa.

Taloushallintoliitto
Salomonkatu 17 A 11. krs
00100 Helsinki