Seuraa Taloushallintoliitto

Verohallinnon taloushallinto-ohjelmistohanke

Uutinen   •   Elo 19, 2020 14:53 EEST

Verohallinto piti 17.8.2020 ohjelmistotaloille ja taloushallintoalan edustajille esittelytilaisuuden, jossa kerrottiin käynnissä olevasta kokeiluhankkeesta. Verohallinto selvittää mahdollisuutta tarjota erityisesti pienimmille mikroyrityksille taloushallintojärjestelmä, jolla voisi hoitaa keskeiset veroilmoitukset maksutta. Järjestelmällä voisi mahdollisesti hoitaa myös muita keskeisiä taloushallinnon toimia – laatia verkkolaskuja, noutaa pankkiaineistoja ja ostolaskuja sekä tehdä lakisääteisen kirjanpidon. Yritykset voisivat kytkeä kokonaisuuteen omia maksullisia palvelujaan.

Hanke on vasta suunnitteluvaiheessa ja tähän mennessä on toteutettu innovaatiokilpailun pohjalta niin sanottu proof-of-concept. Mahdollisesta toteutuksesta tarvitaan poliittinen päätös.

Hallitustasolta on viime vuosina riippumatta hallitusten poliittisesta katsantokannasta tullut selkeä vaatimus edistää pk-yritysten taloushallinnon digitalisaatiota. Samaten Verohallinnon ja muiden keskeisten viranomaisten omat digitalisointi- ja tehokkuushankkeet ohjaavat yritysten taloushallintoa digitaalisempaan suuntaan.

Julkisuudessa on esitetty näkemyksiä, että kaikkien pienimpien yritysten taloushallintoon ei ole ollut tarjolla riittävän edullisia ohjelmistoratkaisuja ja tätä on pidetty yhtenä perusteena sille, että julkishallinto ryhtyisi palveluntarjoajaksi kaupallisten toimijoiden rinnalle. Ihan uutta tämä ei ole, onhan palkka.fi ollut käytössä yksityishenkilöiden ja mikroyrityksen palkanlaskennan välineenä jo vuosia.

Verohallinnon selvittämä taloushallinto-ohjelmistohanke on jo nyt herättänyt runsaasti keskustelua sekä taloushallinto- että ohjelmistoalalla. Keräämme näkemyksiä ja julkaisemme niistä koosteen Tilitoimistossa-lehdessä sekä verkkosivuillamme. Myös Verohallinnon sivuille on tulossa tiedotusta aiheesta.

Tätä asiaa kannattaa ajatella avoimin mielin. Keskeisinä toiveina mieleen tulevat seuraavat:

- Kilpailuneutraliteetti - ohjelmiston fokus tulisi pitää pienissä mikroyrityksissä. Muille löytyy markkinoilta runsaasti vaihtoehtoja.

- Kirjanpitäjien rooli - ohjelmiston käyttöoikeuksissa ja käyttöliittymässä tulisi huomioida kirjanpitäjän rooli. Huolimatta ohjelmistoautomaation ja tekoälyn mahdollisuuksista ammattitaitoisen kirjanpitäjän rooli on äärimmäisen tärkeä laadun ja yrittäjän oikeusturvan kannalta.

Kommentit (17)

  Hmm. "Julkisuudessa on esitetty näkemyksiä, että kaikkien pienimpien yritysten taloushallintoon ei ole ollut tarjolla riittävän edullisia ohjelmistoratkaisuja." Missäs julkisuudessa näitä näkemyksiä on oikein esitetty?

  Lisäksi, onhan Suomessa sitä paitsi paljon ohjelmistoja mikroyrityksille esim. laskutukseen tai vaikka verkkolaskujen vastaanottoon, olisi kiva tietään miten tässä pidetään huoli tuosta kilpailuneutraliteetista?

  - Mikko - 2020-08-21 12:02 EEST

  Eli hankkeen onnistuessa verovaroista tullaan tukemaan mikroyrityksille taloushallintopalveluita tarjoavien yritysten ahdinkoa?

  - Aki - 2020-08-21 12:26 EEST

  Mielenkiintoista, että Verohallinto lähtee "kilpailemaan" meidän tilitoimistojen kanssa.Ainakin meille juuri nämä mikroyritykset ovat olleet ns. leipälaji, jossa sen lisäksi että olemme tuottaneet lakisääteiset palvelut, olemme myös tarjonneet ns.olkapäätä ja tukea itse yrittäjälle. Suomessa on myös meitä pieniä yrityksiä palvelevia.
  Eikö Verottajan pitäisi keskittyä hoitamaan veronkantoa eikä lähteä viemään meiltä tilitoimistoilta leipää. Olen ymmälläni.
  -Tilitoimistoyrittäjä-

  - Kirsti Merenheimo - 2020-08-21 12:29 EEST

  Pienyrityksille on olemassa vähintään 10 edullista ja helppokäyttöistä kirjanpitosovellusta. Yksi esimerkki on täysin kotimainen ALVin (alvin.fi).
  Haluan tietää miten kilpailuneutraliteetti toteutuu, jos Verohallinto tarjoaa ilmaisen sovelluksen tilanteessa, missä yritykset ovat omarahoitteisesti kehittäneet ja ylläpitävät tälläkin hetkellä sovelluksiaan sekä tuottavat niiden avulla lisäpalveluja? Viekö Verohallinto tietoisesti markkinat kotimaisilta ohjelmisto- ja taloushallintopalveluja tuottavilta yrityksiltä?

  - Jon Gorschelnik - 2020-08-21 12:33 EEST

  Verohallinto haluaa siis tarjota meidän kaikkien yksityisen puolen työntekijöiden ja yrityksen kustantamana mikroyrityksille ohjelmistopalveluita, syöden samalla leipää yksityisen puolen ohjelmistoyrittäjien suusta. Julkinen puoli sotkee kilpailua jatkuvasti muillakin toimialoilla, tämän hankkeen salliminen on kuin antaisi pikkusormen, joka vie lopulta koko käden.

  - Tanja - 2020-08-21 12:35 EEST

  Tässä on ollut virkamiehet asialla ilman tarkkaa tietoa oikeasta ongelmasta. Eli kysehän on siitä että ei ole automaattista järjestelmää jolla pienyrityksen kirjanpito hoidettaisiin automaattisesta (kun luullaan että taloushallinnon voi hoitaa automaattisella järjestelmällä ilman kirjanpito ja ammattitaitoa asioista) ja kun yrittäjät ovat niitä järjestelmiä käyttäneet ja joutuneet ongelmiin jolloin ammattitaitoiset kirjanpitäjät sitten heidän pulmasta ovat pelastaneet niin toki se maksaa. Tätähän olisi pitänyt lähteä selvittämään niiltä ketkä näitä asioita tekevät, eli pieniltä tilitoimistoilta. Olisi saatu aikaiseksi selvempiä suuntaviivoja asian kehittämiseksi.

  - Juha - 2020-08-21 12:41 EEST

  Verohallinnon kannattaisi mielestäni satsata enemmän isojen veropetosten selvittelyyn ja tutkintaan Mikroryrityksille tarjotaan jo nyt kyseenalaisia palveluja esim. kevytyrittäjyyttä. Taloushallinnon ammattilaisten maksullinen asiantunteva palvelu olisi kuitenkin jo alkaville yrityksille paras mahdollinen, silloin vältyttäisiin sudenkuopilta, joihin luulojen perusteella tiedon puutteessa joudutaan. Verottajan toimiminen tilitoimistona ei ole tuottavaa toimintaa, eikä edistä yrittäjyyttä, jossa tärkeintä on oman alansa osaaminen ja siihen keskittyminen.

  - Pirjo Liitola - 2020-08-21 12:46 EEST

  Tämän ei pitäisi olla yllätys. Jo edellisellä hallituskaudella taloushallinnon digitalisointi oli yksi kärkihankkeista. Toisaalta, jos kaikki yritykset ilmoittaisivat suoraan myyntinsä toisille yrityksille y-tunnus kohtaisesti verottajalle, ei erillistä ilmoitusmenettelyä tarvittaisi. Tietovirran suunta kääntyisi: omaverosta saisi tiedon, paljonko arvonlisäveroja jää maksettavaksi ja samalla kai automatiikka loisi aineistosta jonkinlaisen kirjanpidonkin... Jos sellaista nyt sitten enää tarvittaisiin.
  Kirjanpitopalveluiden alasajo on siis jo pitkällä. Tälle yritystoiminnalle toteutuu se, mikä vakuutusalalle ja pankkialalle toteutui aiemmin: palvelut siirtyvät virtuaalisiksi ja aika pitkälti omaehtoisesti toteutettaviksi. Asiantuntijoita tarvitaan myöskin tulevaisuudessa, joten jonkinlaisia uusansaintamalleja kehittämällä tällekin alalle löytyy markkinoita vielä tulevaisuudessa. Ehkä toimimme yritysten ja viranomaisten välimaastossa uudella tavalla.

  - Riitta Ahonen - 2020-08-21 12:49 EEST

  Verohallinto on lähtemässä kaltevalle tielle ryhtyessään taloushallinnon palveluja tarjoavaksi tahoksi. Hinta ei ole ongelma taloushallinnon ohjelmissa, useampia saa esim. n. 15 eurolla kuukaudessa. Ihan pieni yrittäjä voi halutessaan tehdä kirjanpidon exelissäkin, jolloin ei maksa mitään. Mutta yrittäjällä ei useimmiten ole asiantuntemusta hoitaa taloushallinnon ja verotuksen kiemuroita. Liiallinen automaatio voi johtaa yritttäjän taloudellisiin menetyksiin. Tilintarkastajat jo poistettiinkin suurelta osin yrityksiltä, poistetaanko nyt kirjanpitäjätkin? Kun perälaudat on poissa, on ovi sepposen selälleen kaikelle harmaalle taloudelle.

  - Eija - 2020-08-21 12:54 EEST

  Onko tässä takana, että Verohallinto saisi tämän oman ohjelmapohjan kautta reaaliaikaista tietoa yrityksen rahavirroista ja arvonlisäverokertymistä? Usein näissä ohjelmissa on ongelmana, että niitäkin pitää osata käyttää ja omata lainsäädäntötuntemusta. Valtion tason digitalisointi ja resurssointi näyttää suuntautuvan nyt vähän kummalliselle taholle. Virkahenkilöiden olisi hyvä avata reippaasti tätä hanketta.

  - Susanna Arola - 2020-08-21 13:00 EEST

  Hei kaikki kommentoijat!
  Kiitoksia erinomaisista kommenteista. Myös Linkedinin puolella (https://www.linkedin.com/posts/jannefredman_verohallinnon-taloushallinto-ohjelmistohanke-activity-6701822661963599873-LHgb) käydään asiasta keskustelua.
  Taloushallintoliiton näkemyksestä tähän hankkeeseen keskustellaan liiton hallituksen nimeämässä kirjanpidon ja verotuksen asiantuntijaryhmässä. Kommentinne ovat erinomaista tausta-aineistoa siihen.

  - Janne Fredman - 2020-08-21 13:42 EEST

  On tervetullut, jos toteutetaan hyvin. Teen elinkeinonharjoittajan kirjanpitoni itse Excelissä, koska se niin toimivaa ja hauskaa. Kaikki on sähköisenä. Tapahtumat saa verkkopankista Exceliin ilman virhealtista tietojen näpyttelyä. Excelin kaavoilla voi automatisoida tiliöinnit ja alv-laskennan. Kaupallisissa ratkaisuissa ei tunnu saavan yhtä kattavaa automatisointia järkevään hintaan. Ainoastaan kaipaan mahdollisuutta siirtää tiedot verottajalle "nappia painamalla" - nyt joudun copy-pastettamaan lukuja laatikosta toiseen. Jos valtio tarjoaa Excelin tasoisen verkkopalvelun, josta tiedot siirtyvät automaattisesti eteenpäin, otan mieluusti käyttöön.

  - Juho - 2020-08-21 18:06 EEST

  Verohallinnon tulee tehdä sellainen kirjanpito-ohjelma, millä se pystyy luotettavasti laskemaan sellaisten yrittäjien eri verolajien verovelvoitteet, jotka jättävät tietoisesti lakisääteiset velvoitteet hoitamatta. Homman voisi aloittaa niiden taksiliiketoimintaa harjoittavien verovelvollisten osalta, jotka ovat tähän asti jättäneet hoitamatta kaikki verovelvoitteensa. Veroasiansa hoitavien yrittäjien liiketoimintaan verottajan ei tule osallistua muutoin kuin valvovalla toiminnan lainmukaisuutta. Suutari pysyköön lesteissään.

  - Tuomo Oivanen - 2020-08-21 18:40 EEST

  Jännitävä näkökulma. Pienyrityksille on tarjolla kymmeniä edullisia ohjelmistoja, sekä lisäksi lukuisat tilitoimistot tarjoavat omia palveluitaan. Merkillistä jos valtio tässä taloustilanteessa haluaa viedä näiltä pienyrityksiltä asiakkaat.

  - Marko Penttinen - 2020-08-22 18:40 EEST

  Toivottavasti Taloushallintoliitto pitää puoliamme ja kaivaa nyt kaikki ne lait ja säädökset esiin, joissa kielletään valtion ja kuntien kilpailu yksityisyrittäjien kanssa. Jos näin ei käy, niin liiton rahoittaminen ainakin täältä päästä loppuu välittömästi. Eri kaupungeissa toimivat Uusyrityskeskukset ovat jo vieneet ison osan aloittavien yrittäjien neuvontatyöstä tilitoimistoilta, ja nyt monissa kaupungeissa myös ammattikoulut ovat liittyneet tähän yrittäjille ilmaista neuvontatoimintaa harjoittavien ketjuun. Kaikki tämä syö taloushallinnon ammattilaisten leipää ja sen lisäksi, ikävä kyllä, yllämainituissa instasseissa ei ole tietotaito ollut ajan tasalla - ja näitä virheellisyyksiä on sitten korjailtu asiakkaiden kanssa jälkikäteen. Ilmeisesti tässäkin on kyse ainakin osittain EU-rahoitteisesta hankkeesta. Eli myös tilitoimistoyrittäjät ovat osaltaan kustantamassa omien töidensä siirtämistä yrityksistään kunnalliselle tai valtiolliselle taholle. Toivottavasti jossain kohdalla tulee järki, ja ymmärrys siitä, että tilitomistot ovat aika pitkälle sekä verottajan (eli kaikkien meidän yhteisen) rahakirstun vartijoita sekä myös omalta osaltaan hyviä veronmaksajia. Kuinka pitkälle tämä ikiliikkuja kustantaa tätä yhteiskuntaa, jos kaikki palvelut siirretään ilmaisiksi, niin kuka täällä viime kädessä maksaa verot, joilla tämä lysti kustannetaan? Tuntuu että ei järki päätä pakota. Taloushallintoliitossa lienee tietotaitoa ottaa laskin ja tilastot käteen ja arvioida myös omaa tulevaisuuttaan näiden näkymien vallitessa. Meillä tilitoimistossa mikroyritykset muodostavat liikevaihdosta yli 90%, joten yhdeksän kymmenestä työntekijästä lähtee kun asiakkaat siirtyvät ilmaisiin ohjelmiin. Jos palkka.fi -ohjelma on vaikuttanut selkeästi laskutukseemme, miten sitten kirjanpito-ohjelman kanssa kävisi? Taitaa olla aika laittaa pillit pussiin jos tämä suunnitelma toteutuu.

  - tilitoimistoyrittäjä - 2020-08-25 16:04 EEST

  Miten ihmeessä Taloushallintoliitto tukee tätä hanketta? Aivan käsittämätöntä taloushallintoalan toimijoiden työn aliarvostamista.

  - Johanna Rahkala - 2020-09-16 20:05 EEST

  Verohallinnolla näyttää olevan suht täydellistä tiedon puutetta heti hankkeen ensimetreistä lähtien, mikä lupaa aina hyvää hankkeen onnistumisen kannalta.

  Ongelma ei todellakaan ole edullisten tapojen tai ohjelmistojen puute mikroyritysten kirjanpidon hoitamiseen, vaan mikro- ja vähän suurempienkin yrittäjien puutteellinen osaaminen kirjanpitolainsäädännöstä. Asiantuntijuudesta meille kirjanpitäjille maksetaan, ei siitä että me näpyttelemme lukuja ohjelmistoon - tai katselemme päältä, että automaatit hoitavat homman kotiin. Jos Verohallinto kuvittelee, että pelkästään edullista kirjanpito-ohjelmistoa tarjoamalla edistetään mikroyritysten kirjanpidon hoitamista niin metsään mennään niin että rytisee - eikä kukaan todellisuudessa säästä yhtään mitään. Edullisempaa on aina tehdä ensimmäisellä kerralla oikein, kun korjailla vanhoja virheitä.

  - Mika - 2020-11-13 15:21 EET

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.