Seuraa Taloushallintoliitto

Verohallinnon suunnitelma maksuttomasta kirjanpito-ohjelmistosta herättää kommentteja

Uutinen   •   Marras 12, 2020 19:22 EET

Julkaisimme elokuussa ennakkotietoa Verohallinnon suunnitelmista tarjota suomalaisille mikroyrityksille käyttöön maksuton kirjanpito-ohjelmisto. Tiedote löytyy Taloushallintoliiton sivuilta. Tiedotteen lopusta löydätte runsaasti tilitoimistojen varsin kriittisiä kommentteja hankkeesta.

Verohallinto on päättänyt lähteä hakemaan poliittista päätöstä tämän hankkeen viemiseksi eteenpäin. Asiasta on syytä käydä rakentavaa mutta kriittistä keskustelua. Keskustelun avaamiseksi pyysimme Verohallintoa tiivistämään näkemyksensä siitä, millaista ohjelmistoa ollaan rakentamassa ja mitkä ovat hankkeen perustelut. Taloushallintoala ja ohjelmistoala laativat vastineensa Verohallinnon esitykseen.

Löydät kaikki nämä näkemykset Tilitoimistossa-lehden verkkosivuilta .  Keskustelu ja edunvalvonta jatkuu.

Kommentit (3)

  Lähtökohtaisesti tälläset automatidoidut kirjanpito-ohjelmat ei toimi. Suurin osa yrittäjistä ei tiedä, eikä varmasti jaksa selvittääkään, mitä kuluja voidaan hyväksyä, mitä kaikkea kirjanpitoon on toimitettva yms. Poistojen määrät etc...

  Sitten kun te vielä lähetätte jonkun verohallinnon kielisen selvityspyynnön tms., niin eihän ne tiedä edes, mitä siinä lukee.

  Muutenkin aika mautonta yrittää ajaa tällä tilitoimistot yms. nurin.

  - Miina Pesonen - 2020-11-14 10:16 EET

  Verohallinnon maksuton kirjanpito-ohjelmahanke kommentti

  Valtiohallinnon ei pidä lähteä kilpailemaan yksityissektorin kanssa palveluissa, joita se ei osaa taloudellisesti ja toimivasti edes tehdä. Ei tule mieleen yhtään julkisen sektorin hanketta, joka olisi julkistettaessa toiminut ja jonka aikataulu ja kustannusarvio olisi pitänyt. Muunlaisia esimerkkejä on liiaksi asti, esimerkiksi ajoneuvorekisterin ikuisuusprojekti ja nyt ajankohtainen Apotti-hanke.

  Me taloushallinnon ammattilaiset muistamme palkka.fi´n alkuvuodet, Verotilin, OmaVeron, Tulorekisterin ja monet muut. Eivätkä ne toimi kirjanpitäjän kannalta hyvin edes vuosien jälkeen – OmaVeron käyttöönotosta on kulunut jo yli 10 vuotta. Nyt kärvistellään Katso-tunnistamisen lopettamisen kanssa, eikä siihenkään tehty automaattista siirtoa uuteen pakolliseen palveluun, vaikka se olisi ollut mahdollista. Valtio ei välitä, koska se haluaa päästä helpolla, eikä sitä kiinnosta yritysten kustannukset Suomi.fi-palvelun oikeuksien saamisen kanssa.

  Mikään palvelu ei toimi ilman tukea – nyt joudumme jonottamaan jopa tuntikausia verohallinnon puhelinpalveluihin, OmaVerossa ei voi lähettää liitteitä, eikä sähköpostissakaan ilman lupaa. Vaaditaan aika paljon positiivista ajattelua, jos uskomme, että nämä kaikki vaikeudet voitetaan uudessa kirjanpito-ohjelmassa.

  Rahan käyttö hankkeisiin on hulvatonta, koska mitään vastuuta ei ole. Kun teimme Procountor-palvelun sen tekeminen kaikkine laskutus, ostolaskujen käsittely, maksuliikenne, kirjanpito, matka- ja kululaskut, palkanlaskenta-toimintoineen ja automaattisine ilmoituksineen tuli maksamaan vähemmän kuin Palkka.fi´n 1. versio, jota jouduttiin heti täydentämään uudella työllä julkistuksen jälkeen.

  Ilmaista ei ole mikään. Joku kaiken aina maksaa. Mutta kun valtio tarjoaa ”ilmaista” palvelua, se myös lopettaa alan kehityksen. Kenenkään ei kannata tehdä mitään uutta, vaikka olisi kuinka loistava idea tahansa, koska ilmaisuus voittaa aina. Mielenkiintoista on aavistella sitä keskustelua, jota käydään ilmaispalvelujen käyttöoikeusrajasta. Uudet yritykset kasvavat, miten tiedot siirretään uuteen isompia käyttäjiä varten tarvittaviin palveluihin.

  Kauhulla mietin, miten valtio laatii OmaKirjanpitoon automatisoituja valvontatoimintoja. Rangaistusmaksuja tulee riittämään milloin mistäkin ja varmasti myös ennakkoperintärekisteristä poistamisia.

  Minä kuvittelin 30 vuotta sitten, että kirjanpito voidaan internetin avulla automatisoida. Tänään en siihen usko. Ihmiset oppivat kyllä käyttämään pankkiautomaattia ja pankin maksupalveluja netissä, mutta ei heistä tule kirjanpidon ja verotuksen taitajia joitakin taloushallintoalalla toimivia poikkeuksia lukuunottamatta.

  Valtio on taitava kehittämään uusia pakollisia vaatimuksia yrityksille ja yrittäjille, mutta mitään yksinkertaistamista se ei osaa tehdä. Nyt olisi siihen mahdollisuus. Kansalaisaloite ”Arvonlisäverottoman myynnin rajan korotus 60 000 euroon vuodessa” auttaisi pieniä mikroyrityksiä enemmän kuin mikään ilmainen kirjanpitopalvelu. Se vähentäisi mikroyrityksen byrokratiaa puolella, vähentäisi verohallinnon valvonta- ja palvelutyötä ja mahdollistaisi ihmisten työllistymisen yrittäjinä enemmän kuin mikään valtion tukema työllisyyshanke.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7227

  Pauli Vahtera

  - Pauli Vahtera - 2020-11-15 16:29 EET

  Olen samaa mieltä Pauli Vahteran kanssa. Lisään siihen vielä muutaman näkökulman.

  Kirjanpito ja sen perusteella laadittava verotus on monimutkaista ja vaikeaselkoista, koska kirjanpito-, yhteisö- ja verolainsäädäntö on monimutkaista. Nämä lait ovat monilta osin ristiriidassa keskenään ja joissakin tapauksissa laki on ristiriidassa jopa itsensä kanssa.

  Esimerkki tällaisesta ristiriidasta on kirjanpitolain varovaisuuden periaate, joka on ristiriidassa saman lain suoriteperusteisen tuloslaskennan kanssa. Kun myyntitapahtuma kirjataan suoriteperusteisesti liikevaihtoon, ei ole lainkaan varmaa, että sitä koskeva tulo saapuu joskus yrityksen tilille. On hyvin varomatonta esittää tulos, jossa on tällaisia epävarmoja tuloja.

  Kirjanpidon laadinta ja veroasioiden hoitaminen on nykymuodossaan kirjanpitäjille stressaavaa ja jopa vaarallista työtä. Virheistä sakotetaan ja saatetaan jopa tuomita vankeuteen useiksi vuosiksi. Kun Verohallinnon ihmiset sen sijaan tekevät virheitä, heitä ei rangaista mitenkään eikä Verohallinto korvaa virheistä aiheutuvia haittoja verovelvollisille.

  Viime vuosikymmeninä Verohallinto on säästänyt omia kulujaan sälyttämällä omaa työtään verovelvollisten tehtäväksi. Viimeisin tällainen raskas "uudistus" oli tulorekisterin käyttöönotto. Se aiheutti lisätyötä ja -kustannuksia yrityksille, jotka maksavat tästä työstä tilitoimistoilleen, mutta säästöt syntyivät Verohallinnossa, eläkevakuutusyhtiöissä, Kelassa ym. hallintotoiminnoissa. Nämä hyötyjät eivät ole korvanneet yrittäjille mitään heidän tekemästään tai teettämästään ilmaistyöstä. Tällaiset "uudistukset" tappavat yrittämisen tästä maasta, vaikka etenkin juuri nyt tarvittaisiin lisää työllistäviä yrityksiä.

  Ohjelmia koodataan ajatuksella, että monimutkaisuus voidaan ratkaista automaatolla. Tällä tavoin syntyy vaikeakäyttöisiä ja virhealttiita sovelluksia. Ennen yhdenkään koodirivin kirjoittamista pitää sovellusalue pelkistää äärimmäisen yksinkertaiseksi ja selväpiirteiseksi. Kirjanpidon ja verotuksen tapauksessa tämä tarkoittaa lainsäädännön yksinkertaistamista.

  Olen laatinut kirjanpitoja yli 50 vuoden ajan ja teen niitä edelleen. Olen myös koodannut tietokoneohjelmia yli 50 vuoden ajan ja teen sitä edelleen. Näillä perusteilla tiedän, että Verohallinto tulee raskaasti epäonnistumaan, jos se toteuttaa ilmaisen kirjanpitojärjestelmän ja tästä aiheutuu kohtuuton rasite valtion taloudelle. Lisäksi hanke tulee tappamaan monta ohjelmistoyritystä ja tilitoimistoa. Ilman tilitoimistojen apua pienet yritykset eivät pärjää, mistä seuraa konkurssiaalto.

  - Lassi Mäkinen - 2020-11-17 05:58 EET

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.