Verkko-osoitehuijareita liikkeellä

Verkko-osoitehuijareita liikkeellä

Valpas tilitoimistoyrittäjä kertoi verkko-osoite/domain-huijausyrityksestä. Asia tässä tiedoksi tilitoimistoille. Varoittakaa tarvittaessa myös asiakkaitanne. Alla huijausyrityksen kulku.

Henkilö soittaa tilitoimistoon tai muuhun yritykseen salaisesta numerosta tekeytyen viranomaiseksi ja sanoo nimekseen vaikkapa Maija Meikäläinen. Soittaja varoittaa, että toinen taho on rekisteröimässä kaikki tilitoimiston nimellä olevat vapaat .com, org, net, jne. verkkotunnukset ja he ovat huomanneet asian.

Soittaja kertoo, että tällainen "kaappausyritys" on mahdollista estää ja he tarjoavat ratkaisuksi verkko-osoitteiden rekisteröintiä oman yhtiönsä kautta esimerkiksi hintaan 1200 euroa/10 vuotta.

Soittajan edustama huijariyritys voi olla rekisteröity esimerkiksi Kyprokselle ja tyypillisesti sillä on vain verkkosivut, mutta ei esimerkiksi puhelinnumeroa yhteystiedoissa.

Huijauksen taustalla on todellinen ongelma, jota kutsutaan nimellä domain squatting. Siinä jonkin organisaation verkko-osoite rekisteröidään lähes identtisellä verkko-osoitteella ja sitä käytetään esimerkiksi huijauksiin tai asiattoman sisällön levittämiseen. Jos siis esimerkiksi tilitoimisto Tiliveikot Oy olisi rekisteröinyt itselleen osoitteet tiliveikot.fi ja tiliveikot.com, voisi vahingontekoon pyrkivä toinen yritys rekisteröidä osoitteet tiliveikot.net ja tiliveikot.org. Tämän ongelman ehkäisyllä siis yritetään nyt rahastaa suomalaisia yrityksiä.

Lisätietoa asiasta on tarjolla YLE:n verkkosivuilla. Uutisesta päätellen moni yritys on ansaan langennut.

Johtava asiantuntija, taloushallinto Tilisanomat- ja Tilitoimistossa-lehden päätoimittaja 050 597 0223