Suomi.fi-virkailijavaltuuttamispalvelu on avattu

Suomi.fi-virkailijavaltuuttamispalvelu on avattu

Digi- ja väestötietovirasto DVV avasi virkailijavaltuuttamispalvelun 11.6.2020. Virkailijavaltuutuksen perusajatus on, että yritys tai yhteisö hakee työntekijälleen tai muulle henkilölleen valtuutusoikeudet. Kun valtuutusoikeudet on rekisteröity, voivat nämä valtuutusoikeudelliset henkilöt antaa normaalisti asiointivaltuuksia itsepalveluna Suomi.fi-valtuuksissa. Esimerkiksi tiekunnan valtuutusoikeudet saanut henkilö voi antaa tilitoimistolle tai vaikka itselleen asiointivaltuudet esimerkiksi tulorekisteri-ilmoittamiseen.

Virkailijavaltuuttamispalvelu mahdollistaa sähköisen valtuuttamisen ja toisen puolesta asioinnin niille tahoille, jotka eivät pysty tekemään sähköisiä valtuutuksia itsepalveluna Suomi.fi-valtuuksissa. Näitä ovat esimerkiksi elinkeinoyhtymät, oppilaitokset, seurakunnat, julkiset organisaatiot, tiekunnat, yhteismetsät ja ulkomaiset yritykset. DVV:n tiedotteen virkailijavaltuuttamisesta löydät DVV:n sivuilta.

Tilitoimiston kannattaa tutustua palveluun ennen lomia ja suunnitella toimet syksyn varalle.

Ulkomaisten yritysten ja henkilöiden osalta valtuuttamisessa on melkoinen kombinaatio eri tilanteita:

• valtuuttava yritys voi olla ulkomaalainen/suomalainen
  • yritystä edustava henkilö voi olla ulkomaalainen/suomalainen
  • valtuutettava yritys (tilitoimisto) voi olla ulkomaalainen/suomalainen
  • edustamisvaltuuden saava kirjanpitäjä voi olla ulkomaalainen/suomalainen.

DVV:n sivuilta löydät yksityiskohtaista ohjeistusta virkailijavaltuuttamiseen sekä wizardin, joka auttaa löytämään oikean toimintamallin kussakin tilanteessa.

Muista myös DVV:n, Verohallinnon ja Taloushallintoliiton järjestämä maksuton webinaari 15.6 klo 12-13.30. Voit ilmoittautua siihen tässä osoitteessa. Webinaarissa asiaa taustoittavat ja kysymyksiin vastaavat DVV:n Risto Ollikainen ja Verohallinnon Juha Kartano.

Johtava asiantuntija, taloushallinto Tilisanomat- ja Tilitoimistossa-lehden päätoimittaja 050 597 0223