Ohita
OmaVeron käyttökokemuksia 12.11.2018

Uutinen -

OmaVeron käyttökokemuksia 12.11.2018

Keskustelimme Verohallinnon kanssa siitä, millaisia kokemuksia tilitoimistoilla on ollut OmaVeron käytöstä tänään 12.11.2018, mitä ongelmia on tullut vastaan ja mitkä ovat olleet ratkaisuja ongelmiin:

OmaVero-ongelmat ja niiden ratkaisut:

Ongelma: Kirjanpitäjät eivät näe asiakkaita kirjautuessaan OmaVeroon Suomi.fi-tunnuksillaan.
Ratkaisu: Kirjanpitäjille on annettava edustamisvaltuutus Suomi.fi-palvelussa.

Ongelma: Kaikki asiakkaat eivät näy, kun kirjautuu sisään OmaVeroon.
Ratkaisu: OmaVerossa asiakkaiden näkyminen asiakaslistauksessa määräytyy sen mukaan, onko palveluun kirjauduttu Katso-tunnisteilla vai Suomi.fi-tunnuksilla. Kun kirjaudut Suomi.fi-tunnuksilla (esimerkiksi pankkitunnuksilla), näet vain ne asiakasyritykset, jotka ovat antaneet Suomi.fi-valtuutuksen. Kun kirjaudut Katso-tunnisteilla, näet ne asiakkaat, jotka ovat antaneet Katso-valtuutuksen.

Ongelma: Toiminimiyrittäjä ei näy OmaVerossa, vaikka tämä on antanut Suomi.fi-valtuutuksen.
Ratkaisu: Jos toiminimiyrittäjä on antanut Suomi.fi-valtuutuksen henkilötunnuksillaan eikä y-tunnuksellaan (asioi yrityksen puolesta) toiminimi ei näy OmaVerossa asiakaslistauksessa vaan "asiointi toisen henkilön puolesta" -linkin takana. Valtuutus kannattaa tämän takia antaa y-tunnuksella.

Ongelma: Toiminimiyrittäjän yhden hengen tilitoimisto ei näe oman toimistonsa tietoja OmaVerossa, kun kirjautuu Katso-tunnisteilla.
Ratkaisu: Toiminimiyrittäjän yhden hengen tilitoimiston on kirjauduttava OmaVeroon Suomi.fi-tunnuksilla, jotta hän näkee oman yrityksensä tiedot. Tämä ei koske asiakkaan asioiden hoitamista.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että OmaVeron käyttö Suomi.fi-tunnistuksella ja Suomi.fi-valtuuksilla toimii, vaikka pieniä katkoja ja hitautta onkin ilmennyt. Muista myös seuraavat asiat:

  • TYVI-ilmoittaminen toimii kuten ennenkin entisillä Katso-rooleilla myös toiminimien osalta
  • Jos olet ilmoittanut toiminimiasiakkaiden Oma-aloitteisten verojen ilmoitukset OmaVero-palvelussa, etkä ole saanut asiakkailta valtuuksia, voit toiminimien osalta tehdä ilmoitukset eräpäivään mennessä paperilla ilman sanktiomaksuja.

Yhteyshenkilö/-t

Janne Fredman

Janne Fredman

Johtava asiantuntija, taloushallinto Tilisanomat-lehden päätoimittaja 050 597 0223
Markku Ojala

Markku Ojala

Johtava asiantuntija, verotus 050 586 7973
Eija Männistö

Eija Männistö

Johtava asiantuntija, henkilöstöhallinto 0400 574 768

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen toimialajärjestö.

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 800 auktorisoitua taloushallinnon yritystä. Jäsenyritykset hoitavat 140 000 suomalaisen pk-yrityksen ja yhteisön taloushallintoa.

Taloushallintoliitto
Salomonkatu 17 A 11. krs
00100 Helsinki