Muista sähköisen tilinpäätöksen allekirjoitusjärjestys: hallitus --> tilintarkastaja

Tilintarkastajilta on tänäkin vuonna kuultu aiheellisia moitteita väärin toteutetuista tilinpäätöksen sähköisen allekirjoituksen prosesseista. Nyt tapahtuu usein niin, että kirjanpitäjä lähettää allekirjoituskutsun samalla kertaa hallituksen jäsenille ja tilintarkastajalle. Tilintarkastaja ei voi allekirjoittaa tilintarkastusmerkintää ennen kuin hallitus on hyväksynyt tilinpäätöksen. Tämän vuoksi allekirjoituskutsu vanhenee usein ennen kuin tilintarkastaja ehtii allekirjoittaa ja koko prosessi alkaa alusta.

Muista siis:

• Lähetä allekirjoituskutsu ensin hallitukselle
  • kun hallitus on allekirjoittanut, lähetä allekirjoituskutsu tilintarkastajalle tilinpäätösmerkintää varten.

Ja jos tilinpäätökseen tulee myöhemmin muutoksia vaikkapa liitetietojen täsmentymisen vuoksi, toista ylläkuvattu prosessi (hallitus --> tilintarkastaja).

Lue tilinpäätöksen sähköisestä allekirjoittamisesta lisää Tilisanomista.

Johtava asiantuntija, taloushallinto Tilisanomat- ja Tilitoimistossa-lehden päätoimittaja 050 597 0223