Seuraa Taloushallintoliitto

Kaupparekisteri-ilmoitusten käsittely on ruuhkautunut

Uutinen   •   Tammi 26, 2021 12:36 EET

Patentti- ja rekisterihallitus tiedottaa verkkosivuillaan, että kaupparekisteri-ilmoitusten käsittely on ruuhkautunut. Tiedotteen mukaan kaupparekisteriin saapui loka-joulukuussa 2020 yli 10 000 ilmoitusta enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

Tällä hetkellä kaupparekisteri-ilmoituksen käsittelyaika on noin 22 työpäivää. Käsittelyajalla tarkoitetaan aikaa, joka kuluu ilmoituksen saapumisesta rekisteröintiin tai puutteellisten ilmoitusten kohdalla yhteydenottoon. Verkossa YTJ-palvelussa tehtyjen perustamis- ja edustamisilmoitusten käsittelyaika on nyt noin 5 työpäivää.

Vuodenvaihteeseen osuu muinakin vuosina yleensä ruuhkapiikki, mutta lisäruuhkia aiempaan nähden on aiheuttanut se, että monet yritykset ovat pitäneet yhtiökokouksen vasta syksyllä, kun lakiin kirjatut poikkeukset ovat sen sallineet koronatilanteen vuoksi (Lue lisää näistä poikkeuksista).

PRH:lta saatujen tietojen mukana Vastaamon tietomurron vuoksi kaupparekisteriin tehtiin rekisteröintikieltoja yli 12 000 kappaletta tavanomaisen muutaman kymmenen sijaan. Lisäksi KATSO-organisaatiotunnisteen alasajo ja Suomi.fi-valtuuksien käyttöönotto ovat niin ikään työllistäneet kaupparekisteriä syksyn ja alkuvuoden, mutta se ei ole ollut ensisijainen syy vuodenvaihteen ruuhkalle.