Ohita
Kansainvälisen kuluttajakaupan arvonlisäverotuksen pelisäännöt uudistuvat – lue lisää Tilisanomista

Uutinen -

Kansainvälisen kuluttajakaupan arvonlisäverotuksen pelisäännöt uudistuvat – lue lisää Tilisanomista

Tavaroiden myyntiin kuluttajille ja muille ei-verovelvollisille toisiin EU-maihin sovelletaan vielä hetken aikaa ns. kaukomyyntisääntöjä. Esim. verkkokauppaa harjoittavan myyjän on pitänyt rekisteröityä toiseen jäsenmaahan, jos sinne suuntautunut myynti on ylittänyt sikäläisen kalenterivuotuisen rajan. Raja-arvon alittavat myynnit yritys on voinut käsitellä kotimaan myynteinään.

Heinäkuun alusta 2021 kaukomyyntisäännökset ja maakohtaiset rajat poistuvat käytöstä. Tilalle tulevat uudet säännökset ja uusi menettely. Kaukomyynti poistuu arvonlisäverotuksen terminologiasta ja käyttöön otetaan uusi etämyynnin käsite.

Kun suomalainen verkkokauppayritys myy heinäkuun alun jälkeen tavaraa kuluttajille toiseen EU-maahan, yrityksen on pääsääntöisesti tilitettävä myynnistä tuon toisen maan arvonlisäverolakien mukainen vero kuluttajan sijaintimaahan myynnin määrästä riippumatta. Tosin, jos myyntien määrä kaikkiin muihin EU-maihin jää kalenterivuodessa enintään 10 000 euroon, tällainen vähäistä toimintaa harjoittava yritys voi vapautua tältä menettelyltä ja käsitellä myynnit kotimaan myynteinä.

Esimerkkinä tässä käytetty tavaroiden myyntiä harjoittava suomalainen verkkokauppa voi uudessa menettelyssä hakeutua rekisteröidyksi ns. arvonlisäveron erityisjärjestelmään, jolloin yritys antaa muihin EU-maihin tapahtuneista kuluttajamyynneistään ilmoituksen Verohallinnolle ilmoittaen mm. myynnin arvon kunkin jäsemaan osalta.

Erityisjärjestelmään hakeutuminen on vapaaehtoista. Vaihtoehtona on, että yritys rekisteröityy niihin maihin, joihin sillä on myyntiä. Rekisteröintihakemuksen voi tehdä jo 1.4.2021 alkaen, mutta rekisteröinti alkaa kuitenkin vasta järjestelmän käyttöönoton yhteydessä 1.7.2021.

Samassa yhteydessä myös monet muut kansainvälisen kuluttajakaupan säännöt ja menettelyt muuttuvat. Kaikista heinäkuun alussa voimaan tulevista uudistuksista voit lukea tuoreesta Tilisanomien verkkosivuilla 31.3.2021 julkaistusta artikkelista, jossa arvonlisäveroasiantuntija Petri Salomaa avaa uudistuksen yksityiskohtia.

Aiheesta lisää Taloushallintoliiton Kesäpäivillä!

Petri Salomaa tulee avaamaan aihetta myös Taloushallintoliiton Kesäpäivillä 8.-9.6.2021 puheenvuorossaan "Rajat ylittävää tavaroiden ja palvelujen kuluttajakauppaa koskevat muutokset 1.7.2021 alkaen". Kesäpäivien ohjelma julkaistaan lähipäivinä.

Petriä pääsee kuulemaan myös Tilitoimistoristeilyllä, joka järjestetään elokuussa, sekä ensi syksyn Tilitoimistopäivillä. Näihin tapahtumiin liittyen tarkkaile postiasi!

Linkit

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Markku Ojala

Markku Ojala

Verotuksen johtava asiantuntija 050 586 7973

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon yritysten valtakunnallinen toimialajärjestö

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja taloushallinnon palveluja tarjoavien yritysten valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 600 auktorisoitua taloushallinnon yritystä ja palvelukeskusta sekä 50 yhteistyöjäsentä. Yli puolet suomalaisista yrityksistä käyttää Taloushallintoliittoon kuuluvaa tilitoimistoa.

Taloushallintoliitto
Salomonkatu 17 A 11. krs
00100 Helsinki