Erilaisia tapoja Whistleblower-ilmoituskanavan toteuttamiseen

Erilaisia tapoja Whistleblower-ilmoituskanavan toteuttamiseen

EU:n niin sanottu Whistleblower-direktiivi velvoittaa kaikkia tilitoimistoja koosta riippumatta perustamaan sisäisen kanavan eli niin sanotun whistleblower-kanavan väärinkäytösilmoituksia varten. Kerroimme asiasta tiedotteessamme.

Velvollisuus koskee kuitenkin vain oikeushenkilöitä eli toiminimimuotoiset tilitoimistot eivät ole velvoitteen piirissä. Lainvalmistelu on viivästynyt, eikä lain voimaantuloajankohdasta ole vielä tietoa. Alle 250 hengen tilitoimistoille on tulossa 2 vuoden siirtymäaika, joten ihan akuuttia kiirettä asialla ei ole.

Ilmoituskanavan toteuttamiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Tarjolla on useita kaupallisia ohjelmistopalveluita. Monet näistä ovat erittäin hinnakkaita etenkin pienille tilitoimistoille. Ratkaisuja kuitenkin löytyy.

Whistleblower-postilaatikko

Ilmoituskanavan ei tarvitse olla tekninen, vaan se voi olla esimerkiksi perinteinen lukittava postilaatikko yrityksen toimitiloissa, kunhan ilmoittajan henkilöllisyyden luottamuksellisuus suojataan. Tämä postilaatikkomalli voi olla käytännössä toimiva useimmille pienille ja keskisuurille tilitoimistoille.

Kohtuuhintaisia ohjelmistopalveluja

Eräät ohjelmistopalvelujen tarjoajat ovat olleet yhteydessä Taloushallintoliittoon. He ovat tuotteistaneet kustannuksiltaan kohtuullisen ratkaisun tilitoimistojen tarpeisiin. Laitamme jäsensivuillemme näiden toimittajien laatimat lyhyet esittelyt yhteystietoineen, joten digitaalisen ratkaisunkin hankkiminen on kohtuullisen vaivatonta.

Seuraamme yhdessä Suomen yrittäjien Albert Mäkelän ja Linnunmaa Lexin Tarja Anuntin kanssa lainvalmistelun etenemistä ja tiedotamme asiasta pian lisää. Lue lisää Suomen Yrittäjien sivulta.

Johtava asiantuntija, taloushallinto Tilisanomat- ja Tilitoimistossa-lehden päätoimittaja 050 597 0223