Ohita
OmaVeron käyttökokemuksia 12.11.2018

Uutinen -

OmaVeron käyttökokemuksia 12.11.2018

Keskustelimme Verohallinnon kanssa siitä, millaisia kokemuksia tilitoimistoilla on ollut OmaVeron käytöstä tänään 12.11.2018, mitä ongelmia on tullut vastaan ja mitkä ovat olleet ratkaisuja ongelmiin:

OmaVero-ongelmat ja niiden ratkaisut:

Ongelma: Kirjanpitäjät eivät näe asiakkaita kirjautuessaan OmaVeroon Suomi.fi-tunnuksillaan.
Ratkaisu: Kirjanpitäjille on annettava edustamisvaltuutus Suomi.fi-palvelussa.

Ongelma: Kaikki asiakkaat eivät näy, kun kirjautuu sisään OmaVeroon.
Ratkaisu: OmaVerossa asiakkaiden näkyminen asiakaslistauksessa määräytyy sen mukaan, onko palveluun kirjauduttu Katso-tunnisteilla vai Suomi.fi-tunnuksilla. Kun kirjaudut Suomi.fi-tunnuksilla (esimerkiksi pankkitunnuksilla), näet vain ne asiakasyritykset, jotka ovat antaneet Suomi.fi-valtuutuksen. Kun kirjaudut Katso-tunnisteilla, näet ne asiakkaat, jotka ovat antaneet Katso-valtuutuksen.

Ongelma: Toiminimiyrittäjä ei näy OmaVerossa, vaikka tämä on antanut Suomi.fi-valtuutuksen.
Ratkaisu: Jos toiminimiyrittäjä on antanut Suomi.fi-valtuutuksen henkilötunnuksillaan eikä y-tunnuksellaan (asioi yrityksen puolesta) toiminimi ei näy OmaVerossa asiakaslistauksessa vaan "asiointi toisen henkilön puolesta" -linkin takana. Valtuutus kannattaa tämän takia antaa y-tunnuksella.

Ongelma: Toiminimiyrittäjän yhden hengen tilitoimisto ei näe oman toimistonsa tietoja OmaVerossa, kun kirjautuu Katso-tunnisteilla.
Ratkaisu: Toiminimiyrittäjän yhden hengen tilitoimiston on kirjauduttava OmaVeroon Suomi.fi-tunnuksilla, jotta hän näkee oman yrityksensä tiedot. Tämä ei koske asiakkaan asioiden hoitamista.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että OmaVeron käyttö Suomi.fi-tunnistuksella ja Suomi.fi-valtuuksilla toimii, vaikka pieniä katkoja ja hitautta onkin ilmennyt. Muista myös seuraavat asiat:

  • TYVI-ilmoittaminen toimii kuten ennenkin entisillä Katso-rooleilla myös toiminimien osalta
  • Jos olet ilmoittanut toiminimiasiakkaiden Oma-aloitteisten verojen ilmoitukset OmaVero-palvelussa, etkä ole saanut asiakkailta valtuuksia, voit toiminimien osalta tehdä ilmoitukset eräpäivään mennessä paperilla ilman sanktiomaksuja.

Yhteyshenkilöt

Janne Fredman

Janne Fredman

Taloushallinnon johtava asiantuntija Tilisanomat-lehden päätoimittaja 050 597 0223
Markku Ojala

Markku Ojala

Verotuksen johtava asiantuntija 050 586 7973
Eija Männistö

Eija Männistö

Palkka-​ ja henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija 0400 574 768

Liittyvä sisältö

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon yritysten valtakunnallinen toimialajärjestö

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja taloushallinnon palveluja tarjoavien yritysten valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 600 auktorisoitua taloushallinnon yritystä ja palvelukeskusta sekä 50 yhteistyöjäsentä. Yli puolet suomalaisista yrityksistä käyttää Taloushallintoliittoon kuuluvaa tilitoimistoa.

Taloushallintoliitto
Salomonkatu 17 A 11. krs
00100 Helsinki